There was an error in this gadget

Friday, November 18, 2011

Renungan bersama.

assalamualaikum..

tanak tulis banyak-banyak..nanti korang bace pun menyampah.. #macam la ade orang nak bace,hehe

sekadar renungan.. dakwah itu tuntutan,selagi kite orang islam dakwah itu wajib..


semoga menjadi panduan kite semua.. sekian,wassalam..

Tuesday, November 15, 2011

NAK JADI MACAM MEREKA.


assalamualaikum.. kalau tak jawap dosa,kalau jawap sayang #bajet maria elena lagi,kehkehkeh

tertanya-tanya kan siapa gerangan sweet couple ni.. dengan ini saya memperkenalkan David&Hilary.

macam mane saya bole jumpe mereka??? sebenarnya saya attend satu wedding yang giler grand berlangsung di danga bay,semoga mereka kekal bahagia hingga akhir hayat hendaknya..
sedang asyik tengok akad nikah tu,saya dan bff sekalian ditegur mesra sweet couple ni..
macam-macam dorang tanya pasal adat-adat nikah melayu,islam ni..
sambil tanya-tanya tu dorang bercerita jugak la pasal dorang..
actually dorang ni berasal dari australia dan dorang datang ke malaysia menaiki boat!
terperanjat tak?kan..dengan kudrat dorang yang da macam atuk&nenek kita,sape sangka dorang bole sampai ke malaysia..dan lebih terperanjat lagi,dorang da tak balik australia sejak jun'2010..

seronok kan?.. sejauh ni dorang takde masalah pun kat laut,lanun mahupun manusia sekalian..
dorang percaya kalau kita baik dengan orang,orang pun akan baik dengan kita..what you give,you get back..wawawee

ada lagi yang best tentang dorang ni,dorang tak pernah risau pasal duit pun,tak perlu hidup mewah,duit untuk makan je..duit bukan segalanya,duit mungkin boleh beli segalanya tapi bukan kebahagiaan..

tengok dorang rase tak sabar nak tua,nak pegi haji,holiday,keliling dunia..dengan suami..whooaa :p

till then,work hard and be nice,smile peeps.. ;)
berikut adalah gambar-gambar yang sempat saya capture dengan bff..enjoy :)

ehem,ehem..ade macam anak beranak tak?takde..memangla takde..kahkahkah :p

Wednesday, October 26, 2011

hari rabu ialah hari kurang kate-kate.

assalamualaikum..kalau tak jawap dosa,kalau jawap sayang 
#bajet Maria Elena 

p/s i secret admire beliau,sila jangan bagitau beliau,its a secret ;)

mari tengok youtube 



sekian.wassalam ;)

Sunday, October 16, 2011

Betapa Berharganya Seorang Wanita

Ketika Tuhan menciptakan wanita, malaikat datang dan bertanya,"Mengapa begitu lama engkau menciptakan wanita, Tuhan???"

Tuhan menjawab,"Sudahkah engkau melihat setiap detail yang telah aku ciptakan untuk wanita?" Lihatlah dua tangannya mampu menjaga banyak anak pada saat bersamaan, punya pelukan yang dapat menyembuhkan sakit hati dan kerisauan, dan semua itu hanya dengan dua tangan".

Malaikat menjawab dan takjub,"Hanya dengan dua tangan? tidak mungkin!

Tuhan menjawab,"Tidakkah kau tahu, dia juga mampu menyembuhkan dirinya sendiri dan boleh bekerja 18 jam sehari".

Malaikat mendekati dan mengamati wanita tersebut dan bertanya,"Tuhan, kenapa wanita terlihat begitu lelah dan rapuh seolah-olah terlalu banyak beban baginya?"

Tuhan menjawab,"Itu tidak seperti apa yang kau bayangkan, itu adalah air mata."

"Untuk apa???", tanya malaikat.

Tuhan melanjutkan,"Air mata adalah salah satu cara dia menunjukkan kegembiraan,kerisauan,cinta,kesepian, penderitaan,dan kebanggaan,serta wanita ini mempunyai kekuatan mempesona lelaki,ini hanya beberapa kemampuan yang dimiliki oleh wanita.

Dia dapat mengatasi beban lebih baik dari lelaki,dia mampu menyimpan kebahagiaan dan pendapatnya sendiri,dia mampu tersenyum ketika hatinya menjerit kesedihan,mampu menyanyi ketika menangis, menangis saat terharu,bahkan tertawa ketika ketakutan.

Dia berkorban demi orang yang dicintainya,dia mampu berdiri melawan ketidakadilan,dia menangis saat melihat anaknya adalah pemenang,dia gembira dan bersorak saat kawannya tertawa bahagia,dia begitu bahagia mendengar suara kelahiran.

Dia begitu bersedih mendengar berita kesakitan dan kematian,tapi dia mampu mengatasinya.Dia tahu bahwa sebuah ciuman dan pelukan dapat menyembuhkan luka.

Allah S.W.T berfirman:

"Ketika Aku menciptakan seorang wanita, ia diharuskan untuk menjadi seorang yang istimewa. Aku membuat bahunya cukup kuat untuk menopang dunia, namun, harus cukup lembut untuk memberikan kenyamanan."

"Aku memberikannya kekuatan dari dalam untuk mampu melahirkan anak dan menerima penolakan yang seringkali datang dari anak-anaknya. "

"Aku memberinya kekerasan untuk membuatnya tetap tegar ketika orang-orang lain menyerah, dan mengasuh keluarganya dengan penderitaan dan kelelahan tanpa mengeluh."

"Aku memberinya kepekaan untuk mencintai anak-anaknya dalam setiap keadaan, bahkan ketika anaknya bersikap sangat menyakiti hatinya."

"Aku memberinya kekuatan untuk menyokong suaminya dalam kegagalannya dan melengkapi dengan tulang rusuk suaminya untuk melindungi hatinya."

"Aku memberinya kebijaksanaan untuk mengetahui bahwa seorang suami yang baik takkan pernah menyakiti isterinya, tetapi kadang menguji kekuatannya dan ketetapan hatinya untuk berada disisi suaminya tanpa ragu."

"Dan akhirnya, Aku memberinya air mata untuk dititiskan. Ini adalah khusus miliknya untuk digunakan bilapun ia perlukan."

"Kecantikan seorang wanita bukanlah dari pakaian yang dikenakannya,sosok yang ia tampilkan, atau bagaimana ia menyisir rambutnya.Kecantikan seorang wanita harus dilihat dari matanya, kerana itulah pintu hatinya, tempat dimana cinta itu ada."

"CINTANYA TANPA SYARAT. HANYA ADA SATU YANG KURANG DARI WANITA,DIA SELALU LUPA BETAPA BERHARGANYA DIA..."

Wallahu'alam.............. 





hasil copypaste atas dasar sharing is caring #wink wink ;)




truly me,aina.

Wednesday, September 28, 2011

owhh..hari rabu rupanya hari tanpa kata-kata..

assalamualaikum...

setelah men ' stalker ' blog orang,baru saya tahu rupanya hari rabu ialah hari tanpa kata-kata..


hasil curi dari album gambar kawan-kawan di facebook # peace no war ;D

sekian,wassalam..

Tuesday, September 27, 2011

it's my birthday !!! # part 2

ok.. ini pula kejutan kedua..
dari cik wawa # blood,kakton,manjer,em # i call them sister :)


camera henpon tak best,tapi tak penting pun.. yang penting moment tu.. ;)


 mastermind nye # kakton :)


konco2 nye # manjer,wawa & efa :)


 baby amani,actually mummy nye pun ade..oleh kerana gambo nye tak clear,tak dapat upload :(


blood,sister,baby,bff.. very2 thank you,tensalot,lots of thank..thank you so much.. Lots Of Love from trully me.. :)

sekian.

it's my birthday !!!

Assalamualaikum...

yo2.. go shawty.. it's my birthday.. we going to party like..
it's my birthday.. and you that 24th sept is my birthday..
* in da club,50 cent # ok.. lirik i da tuka sikit..nyehehehe


birthday cake yang ke 27,heart shape gitu.. ;)

tensalot mama,angah,cik iza,tok ayah,tok mak,tok mami,ibu..
dan sape2 yang ade kat ruma tok ayah aritu..
lots of love <3

sekian,wassalam..

Friday, September 2, 2011

Saya Merepek

Assalamualaikum..

happy SEPTEMBER,salam SYAWAL,MERDEKA to Malaysian :)

seperti biasa,bangun pagi,cuci muka,gosok gigi dan mandi.
da wangi2 baru bole update pesbuk,stalker blog sendiri,
blog orang lain juga..nyeehehe

tengok orang lain punye blog,entry sampai 3,4,5 dan 6..
sendiri punye ?! satu pun susah.. padahal idea nak update entry
kemain banyak.. inilah akibat penyakit malas -_-

apekah ubat penyakit malas ? pasti la ubat rajin..
yaa.. pandai nye kamu semua.. sengal nye saya..
apekah ubat rajin ? owh.. mind set yang positif kot..
tahukah kamu semua ? tak tahu.. saye juga tak tahu.. miahaha

hokeh.. stop merepek ! fokus !
yaa... Fokus ! mind set ! usaha tangga kejayaan !
saya manusia rajin ! ulang 3x ( lebih pun bole )
diikuti dengan perbuatan !

Alhamdulillah.. followers pun semakin bertambah..
terima kasih korang.. korang memang cantik dan kacak !
betul.. tak tipu :)

oleh itu,saye akan cube menjadi rajin dengan sentiasa meng update
blog saye tanda terima kasih saye kat korang.. yeah :D
saye akan cube mengasah bakat saye dalam bidang membebel
dan merepek.. harap korang tak berhenti mem follow saye yeh :)
terima kasih tak terhingga.. Allah saje mampu membalas nye..

dengan ini saye mengakhiri entry kali ini..
yang buruk semua dari saye,
yang baik2 belaka semua dari Allah..

selamat hari raya aidilfitri.. maaf zahir & batin..
jemput la datang ruma yeh :D

Wednesday, August 24, 2011

Persiapan Raya

Bismillahirrahmanirrahim..

Assalamualaikum.. salam ramadhan * senyum simpul :)

amacam persiapan raya uols ?
puasa how ? ingat yeh.. yang wajib diutamakan..

ok,cakap pasal persiapan raya..
family saya termasuk lah saya yang comel ni * teehehe
menjadi kebiasaan tiap2 tahun tak bersedia dan last minit.

ape maksud last minit disini ialah kami biase beli baju raye lagi 2minggu atau 1minggu nak raya.. ini ok lagi la.. pernah tu malam raya baru kelam kabut nk beli baju raya.. teruk kan.. kami memang teruk..tapi kami memang begitu dan kami suka begitu ;p

uols mesti taw cerita P.Ramlee masam masam manis.. ade 1 babak yang mak dan adik datang dari pulau pinang nak minta akak dia beli baju koboi 2,pistol 5,kuda 8.. lebih kurang gitu la dialog nye.. uols bole tengok sendiri la thru dvd ke vcd ke tape ke youtube ke..

ape kena mengena cerita ni ?!
ni perumpamaan jela yang ade la kena mengena sikit pasal persiapan raya.

nak tau kat mane kena sangat ni ?..
ada kawan2 uols yang bagitau ape dorang beli,berape banyak dorang beli.. contoh :-

girl 1 : camne persiapan raye ?
girl 2 : meriah ! i beli baju raye 5 pasang,kasut 3,handbag 2 n blablabla..

see..ade kan kena mengena disitu..
ok,itu situasi pertama.girls talk,ok kot.. takde la rase annoying sangat kan..

situasi kedua.

boy : girl,dengarla..aku nak cerita ni..aku d beli selipar reef 1,seluar levis 2,tshirt a/x 2,ck 3.
girl : wow..yeke.. * dlam hati,tak tanye.

annoying kan.. serius,kalau i dat girl da lame i sound * ape sampah kau cakap ni,tak paham la,cakap pasal lain bole tak ?! sigh~

ade dan pernah jumpe laki cmtu ?!

Ya ALLAH..minta dijauhkan.. calon suami ku bukan dari golongan itu..semoga dia diantara hamba MU yang tidak menunjuk nunjuk dan sentiasa bersyukur apa ada nya.. Amin Ya Rabbulalamin..

so lepas ni kalau jumpe laki atau perempuan yang camtu,uols da bole sound camni * weyy kau da macam cerita p.ramlee tu yang nak beli baju koboi 2,pistol 5,kuda 8 tu tau.

semoga mereka fikir uols bergurau je.. jangan ikot macam saya ok..mulut saya memang jahat,tapi hati saya baik..kalau takde hati baik,jangan bermulut jahat..hee apedaa merepek..

yang baik tu dari ALLAH,yang buruk semua dari saya.

salam ramadhan al mubarak dan selamat menyambut idul fitri..

sekian.

Wednesday, July 27, 2011

Hello 55kg..

Bismillahirrahmanirrahim.. Assalamualaikum..

ehehe...lame tak update blog.. and this is first and last update untuk bulan ni..
lately ni agak busy..kesihatan pun kurang baik.. demam,batuk,selsema,sakit tekak
datang dan pergi sesuke hati..mane taknye..esok pagi elok,malam kang sakit lagi..
malam kang elok,pagi kang sakit lagi..begitulah seterusnye.. T^T

55kg ?!..hehehe..senyum sampai telinge nih.. ye.. 55kg..
bulan lepas 57kg kan.. sekarang da 55kg,turun lagi 2kg..
ok la tu kan..turun jugak dari tak turun langsung..
mungkin sebab demam kot.. tak jugak..
demam ke tak i tetap makan..cume macam biase la..
i makan nasi sekali je..kuantiti yang sikit,malam i tak makan ape2..
kalau lapar sangat pun i minum air panas,milo ke nescafe ke..

losyen yusmira pun i masih pakai.. Alhamdulillah..kurang 2 inci,38" !
dulu size 29,sekarang 28 --> senyum meleret - leret lagi ni.. :)
tapi target i size 27.. insyaAllah..usaha tangga kejayaan !

4 hari je lagi da masuk bulan ramadhan..
so target turun lagi 3kg mungkinkah tercapai ?! :)
kite same2 la ye tunggu dan lihat..

salam ramadhan... sekian.

anyway..berikut adalah snap pic while Pesawat and friends take off to JB



                                                     Pesawat.



                                                     Gabba - Gabba.



                                                     Bagak from Statik.



                                                    Reza from Love Me Butch.



                                           Love Me Butch * tataw sape name dia :p



                                      Herda and Juhana * dorang takde band..hehehe



                gambar ini tiada kena mengena dengan pesawat and friend.hehe

Monday, June 27, 2011

Layanan Perasaan..


i always love mama and papa very very much...


but mama and papa always love faiz..


they also love rayyan so much..


T.T

sekian.

Projek Diet Yang Gagal !

Assalamualaikum...

sedih .. i punye la beriye kn diet,tak makan nasi,pakai losyen mustajab bagai..
tapi hasil nye.. i turun 2kg je .. 5kg more to go..adoii..

so i try alternatif lain.. i pakai losyen halia bara yusmira.. as recommended staff kedai jamu..
ia lebih panas dan lebih tahan lame.. lagi2 bile kite berpeluh.. i also try kapsul pati halia..
boleh tahan la..kite tunggu jela result nye nanti..

untuk make sure losyen yusmira lebih berkesan,i ukur la bape inci pinggul i sekarang.. 40" !
staff kedai jamu tu cakap berkesan dlm 2 minggu..tengok la 2 minggu ni bape inci kurang..

dan projek diet i masih beroperasi.. usaha tangga kejayaan kan.. ;)

sekian.

Saturday, May 21, 2011

Projek Diet Sebulan Turun 5kg

Bismillahirrahmanirrahim.. Assalamualaikum..

tengok sume orang buat projek diet, i pun teringin juga..
yaa.. i admit.. i memang good copycat.. i don't care
ape peeps nk ckp psl i.. my blog,my word n my style..
suke bace.. tak suke,ade aku kesah.. ;p

ok.. kembali kepada topik hari ni..
Projek Diet Sebulan Turun 5kg !
kenape 5kg je ? kenape tak 10 ?
sebab i tanak la harapan menggunung..tup tup turun 2,3kg je..
ok la jugak tu..tapi kalau tak turun langsung.. haa..
mesti kecewa dan putus asa kan..
so i letak harapan 5kg je,kalau lebih..Alhamdulillah :)

firstly i'll start with pakai lotion mustajab 3 kali sehari..
disarankan pakai sekali je..malam sebelum tido..
tapi i pakai 3 kali.. sebab i nak result yg cepat..
now i pakai size 29.. target i size 27 !

kedua,stop makan nasi ! uff.. boleh ke ni..

ketiga,jogging setiap petang..paling kurang setengah jam.

keempat,jangan makan malam ! ngaaa... O.o

kelima,minum air masak minimum 8 gelas.

keenam,tido yang cukup.

waaa...boleh ke ? boleh ke ?..takut nye tunggu result..
opps.. lupe nk bagitau.. berat i now 59kg.. 
dengan ketinggian 165cm,berat ideal i ialah 52kg..
dats mean 7kg i kene work out.. tak dapat 7kg pun takpe..
5kg pun i bersyukur sangat.. doa kan ye.. =_="

Friday, April 15, 2011

i'm wearing H I J A B ;D

yeah me..!!
i'm wearing hijab !!
hehehe.. tak terkejut kan ?! kn ?! kn ?!
bukan tak pernah pakai dulu..da pernah la..
cume entah camne gatal plak nk free hair,
pastu gatal lagi pi kaler hijau la purple la,
terbaru blonde..tataw kaler blonde ?!
ala..kaler kuning keemasan ala2 lady gaga tu..
tapi i bukan nk tiru lady gaga ok..x minat pun..eiuhh
fyi i da inai balik rambut i before i pakai hijab ok..
takde la korang nak cakap " ala..aina pakai hijab tu
sebab rambut blonde tu buruk..x seswai ngn dia.."
or " rambut dia rosak tu pasal la dia pakai hijab.. "
hello..excuse me..rambut i semulajadi sihat ok..
buat la ape pun kat dia..dia maintain je camtu..
ape rahsia ?! guna shampoo aje :p
ok2..stop cite pasal rambut..kite cite pasal hijab plak.
of coz takde paksaan dari sesape..even my parent pun
tak tau pasal i pakai hijab balik :)
ini terjadi bile i selalu try2 pashmina kedai sebelah..
da try2 tu ramai plak yg comment..even i tak minta :p
esok nye i try pakai.. ramai jugak yang hepi :)
i tanak la hipokrit kan..firstly memang sebab
i nampak lebih awesome kot pakai hijab..
ngaa..poyo :p
secondly sebab perasaan selepas memakai nye..
entah camne nak explain..yang penting suatu perasaan..
suka,bahagia,keyakinan yang melampau !
i will wear it as long as i can.. insyaAllah its permanent ;)


picha ini tidak ditaja oleh drinho..harap maklum :D

Tuesday, March 1, 2011

if you not the one..

"If you're not the one, then why does my soul feel glad today?If you're not the one, then why does my hand fit yours this way?If you are not mine, then why does your heart return my call?If youyou are not mine, would I have the strength to stand at all?I never know what the future bringsBut I know you're here with me nowWe'll make it through and IhopeYou are the one I share my life withI don't wanna run away but I can't take it, I don't understandIf I'm not made for you, then why does my heart tell me that I am?Is there anyway that I can stay in your arms?If I don't need you, then why am I crying on my bed?If I don't need you, then why does your name resound in my head?If you're not for me, then why does this distance name my life?If you're not for me, then why do I dream of you as my husband?I don't know why you're so far awayBut I know that this much is trueWe'll make it through and I hopeYou are the one I share my life withAnd I wish that you could be the one I die withAnd I pray that you're the one I build my home withI hope Ilove you all my lifeI don't wanna run away but I can't take it, I don't understandIf I'm not made for you, then why does my heart tell me that I am?Is there anyway that I can stay in your arms?'Cause I miss your body and soul so strongThat it takes my breath awayAnd I breath you into my heartAnd Ipray for the strength to stand today'Cause I love you whether it's wrong or rightAnd though I can't be with you tonightAnd though my heart is by your sideI don't wanna run away but I can't take it, I don't understandIf I'm not made foryou, then why does my heart tell me that I am?Is there anyway that I can stay in your arms?

Thursday, February 3, 2011

i love my job !

bekerja sebelah jiran yang da macam tembok,tiang lampu takde 
perasaan ni sangat seronok !
korang penah keje ngan tembok ? best ?
best giler.. nak cube rase ?
meh la keje ngan aku.
tembok ni ialah makhluk dua muka yang mempunyai hati
yang sangat busuk,rupa pun da buruk ini kan pula hati nye kan..
memang patut pun Tuhan cipta kan makhluk ni dengan pakej
buruk rupa,perangai dan hati budi.
senang sikit kite nk kenal,tak payah nak kilas2 kan..
dia make over la macam mane pun dia tetap macam sawit
hangus.pastu berangan nak kaler rambut purple.
haa..bayangkan lah !
bawak2 sedar diri kak oii..awak tu bukan budak,kalau ye pun
nak kaler rambut,kaler la kaler2 yang mencerminkan usia.
ke hati dia da kaler purple tu yang sibok nak kaler rambut purple tu.
siyes memang best keje ngan tembok sawit hangus ni.
sebab tu la aku suke giler keje ni..tak pernah sedetik pun aku tak pikir pasal
nak berhenti keje..hahaha
nasib baek la aku ni dicipta kan dengan kesabaran yang tinggi,syukur Ya Allah !
moga dengan sabar ini bakal mengampun kan dosa2 aku terdahulu,terkini..Amin

Tuesday, January 25, 2011

A person with two face !

manusia jenis ini memang patut kite hindari.
alkisah aku bole pulak berjiran dengan manusia jenis ni.
Astagfirullahalazim.. buruk perangai nauzubillah..
depan aku tersengih sengih,tersenyum senyum,
baik tahap makhluk lindungan Tuhan !
belakang aku.. ya Ampun..
moga Allah ampun kn dosa dia dan aku
yang sedang mengumpat dia..
ikot kan ati aku ni,nak aje aku baling ape2
kt muka dia..
pakkal la ade bos dia yg bole tahan la 'comel' nye.
sekali dia hempuk aku mau patah riuk.
ini dua makhluk dah lame aku anggap
tembok tak bernyawa tapi kadang2 tu
tembok tak bernyawa ni amat2 la menyakitkan
mate.. hadooii..
sabar la aina ye.. sabar itu separuh dari iman
( = __ = )

Friday, January 21, 2011

ber BLOG plak :p

siap da blog saye..sesempoi mungkin supaya x mengusut kn saye & followers.
ade banyak story nk post tp kerana kepenatan menwujud kn blog yg x berape nk susah ni,
 *tp pd saye susah -_-" *
jadi saye cume nk berkongsi betape saye penat menwujudkn blog nie.. suke,bace..x suke,ade saye kesah..:p
credit utk blog kawan2 & bukan kawan *hehe* kerana menjadi tempat rujukan saye.
setelah bangun,tido,bangun,tido dan bangun pada keesokan nye baru la blog nie siap..hehe
sape2yang mengenali saye dan da follow atau ter follow sila jangan jumpe dan beritahu saye..saye akan malu untuk
update beberape minggu lame nye..jadi jika kalian mahu saye sentiase bercerita,bace jela..xyah kecoh2..
sekian terima kasih.
akan kembali dengan story2 x berape menarik -_-